Zdjęcia do artykułu [max: 1920x1080px | 2MB]
zdjęcie
Panel dyskusyjny "Trendy i innowacje w biotechnologii"

22 listopada 2025 r. na Politechnice Poznańskiej podczas Sympozjum BioOrg 2025 odbył się Panel dyskusyjny „Trendy i innowacje w biotechnologii” organizowany przez Klaster Zrównoważonej Technologii Politechniki Poznańskiej. Spotkanie poświęcone było aktualnym trendom i wyzwaniom we wdrażaniu rozwiązań biotechnologicznych. Wydarzenie stanowiło okazję do wymiany doświadczeń na temat obecnych zmian w biotechnologii, zarówno w świecie nauki jak i praktyce przemysłowej.

Podczas spotkania omówione zostały kluczowe aspekty aplikacyjności i komercjalizacji badań biotechnologicznych, a także kierunki rozwoju nowoczesnych technologii w tym obszarze. 

Wśród zaproszonych gości znaleźli się:

Dr hab. Katarzyna Hupert-Kocurek, prof. UŚ, Uniwersytet Śląski w Katowicach

Specjalistka w zakresie biotechnologii molekularnej i biotechnologii mikroorganizmów. Zajmuje się m.in. badaniami oddziaływań bakteria-roślina oraz bakteria-patogen na poziomie molekularnym, badaniami mechanizmów biokontroli, jak również enzymami bakteryjnymi o znaczeniu biotechnologicznym. Jej prace skupiają się na rozwoju innowacyjnych metod wykorzystania mikroorganizmów w rolnictwie i ochronie środowiska.

Dr hab. Agnieszka Fiszer, prof. IChB PAN, Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

Specjalistka w dziedzinie biologii molekularnej i biotechnologii medycznej. Prowadzi prace nad zastosowaniem technologii RNA w leczeniu chorób genetycznych, w tym choroby Huntingtona. Jej zespół wykorzystuje zaawansowane modele komórkowe do badania mechanizmów molekularnych w chorobach neurodegeneracyjnych. Opracowuje również nowatorskie strategie terapeutyczne oparte na regulacji ekspresji genów.

Prof. dr hab. Paweł Cyplik, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Specjalista w dziedzinie biotechnologii żywności oraz biotechnologii przemysłowej, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Jego działalność naukowa koncentruje się na wykorzystaniu mikroorganizmów w nowoczesnych procesach biotechnologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w produkcji żywności i usuwaniu zanieczyszczeń. Zainteresowania naukowe obejmują badania mikrobiomu surowców, produktów spożywczych i środowiska.

 

Wszystkim uczestnikom, a w szczególności naszym zaproszonym ekspertom serdecznie dziękujemy!

PL